پایتون چیست؟


پایتون از سادهترین زبانهای برنامهنویسی برای خواندن و یادگیری است و یک زبان سطح بالا و شیگرا محسوب میشود. این زبان برنامه نویسی بر اساس داده هاست و توسط انسان به راحتی قابل درک است. بنا به دلایل گفته شده پایتون یکی از بهترین گزینه ها برای افرادی که قصد ورود به دنیای برنامه نویسی را دارند، می باشد. سادگی زبان برنامه نویسی پایتون به معنای ضعیف بودن آن نیست، بلکه این زبان، یک زبان برنامه نویسی قوی، سطح بالا و چند منظوره است که برنامه نویسی ساختار یافته و شی گرا را پشتیبانی میکند.
سطح بالا بودن این زبان به آن معناست که کدهای پایتون نسبت به زبان ماشین، به زبان انسانی نزدیکتر است. زبان پایتون را میتوان برای کارهای کوچک تا کارهای بسیار پیچیده از جمله تجزیه و تحلیل داده های مالی استفاده کرد. این زبان دارای کتابخانه های گسترده است که یادگیری آنها برای شما به سادگی امکان پذیر خواهد بود.
مزایای یادگیری پایتون چیست؟
- رایگان و متن باز:
پایتون یک زبان رایگان و متن باز است که توسط بنیاد نرمافزار پایتون اداره میشود. کاربران میتوانند از کد سورس پایتون حتی برای مقاصد تجاری به صورت رایگان استفاده و آن را توزیع کنند. امروزه، هرکسی که کامپیوتر داشته باشد میتواند به سادگی باآموزشهای آنلاین نوشتن کد به زبان پایتون را یاد بگیرد.
برای دانلود آخرین نسخه پایتون به صورت رایگان، کافی است به وب سایت رسمی پایتون وارد شوید، روی Downloads در منو کلیک کنید و دکمه Download Python را کلیک کنید. نسخه پیش فرض پایتون برای ویندوز است، اما برای سایر سیستم عاملها از جمله لینوکس و macOS نیز قابل دنلود است.
از سال ۲۰۲۲، پایتون ۳، بهروزترین نسخه این زبان محسوب میشود. هم چنین نسخه قبلی پایتون یعنی پایتون ۲ در تاریخ ژانویه ۲۰۲۰ متوقف شد و دیگر به روزرسانیهای رفع اشکال، ویژگیهای جدید یا پچ های امنیتی جدید را دریافت نمیکند.
- سهولت استفاده برای تمام برنامه نویسان:
همانطور که قبلاً اشاره کردیم پایتون یکی از ساده ترین زبان های برنامه نویسی برای یادگیری است و برای شروع کار با پایتون نیازی به تجربه قبلی در برنامه نویسی نیست. دلیل این سهولت این است که پایتون قوانین دستوری و کدنویسی بسیار سادهای دارد که تقریبا برای هر کاربری قابل فهم و ساده است.
- رویکرد شیگرایی:
یکی از ویژگیهای اصلی پایتون شیگرایی آن است و از مواردی مانند وراثت و مفهوم کلاس پشتیبانی میکند که سبب می شود در طول زمان کارآمدی بیشتری داشته باشد.
- سطح بالا بودن:
این زبان به عنوان یک زبان برنامه نویسی سطح بالا شناخته می شود. به این معنی که به زبان انسان نزدیکی بسیار زیادی دارد و هر کسی بدون داشتن دانش برنامه نویسی، توانایی خواندن کدها را دارد و تا حدودی متوجه کار آنها میشود.
- کامیونیتی بسیار بزرگ:
شاید مهمترین مزیت پایتون کامیونیتی بسیار بزرگ کاربران آن باشد. طبق رتبه بندی IEEE، این زبان برنامه نویسی توانست رتبه ۱ در سال ۲۰۱۸ را کسب کند. هزاران نفر از اعضای کامیونیتی پایتون که به خود لقب Pythonistas را دادهاند، در سراسر جهان در کنفرانس های PyCon با یکدیگر ملاقات می کنند.
- منابع یادگیری متنوع:
زمانی که صحبت از شروع یادگیری یک زبان جدید میشود یکی از بزرگترین چالشها انتخاب منبع یادگیری معتبر است. خوشبختانه علاوه بر این که برای پایتون منابع یادگیری زیادی وجود دارند خود پایتون هم یک سری مستندات رسمی به کاربران ارائه میکند که تقریبا هر آنچه باید در رابطه با این که زبان پایتون چیست و چه کاربردهایی دارد را به شما میگویدو همچنین شامل یک سری آموزش مقدماتی هم میشود که شروع استفاده از این زبان را سادهتر میکند.
- کتابخانههای متن باز یا اپن سورس:
کتابخانههای متن باز بسیاری وجود دارد که پایتون میتواند از آنها برای گسترش عملکردهای خود استفاده کند. همچنین، نصب این کتابخانهها کار پیچیدهای نیست و تنها با اجرای یک دستور ساده از طریق ترمینال قابل انجام است:
pip install [libraryName]
- دسترسی و محبوبیت:
زبان پایتون یک جامعه بزرگ برای پشتیبانی دارد. این ویژگی باعث میشود به راحتی بتوانید مشکلات پیش آمده در مراحل یادگیری را برطرف کنید.
- قابلیت حمل:
این زبان برنامه نویسی فریم ورک ها و کتابخانه های قابل حمل زیادی دارد که با پلتفرم های مختلف از قبیل لینوکس، ویندوز و Macintash سازگاری دارد. مثلا اگر پایتون را روی ویندوز اجرا می کنید و باید سیستم موردنظر را به سیستم مک یا لینوکس تغییر دهید، بدون نگرانی برای تغییر کد میتوانید به راحتی در پایتون به همان هدف برسید.
معایب پایتون:
- ضعیف در پردازش موبایل: درست است که پایتون در پردازش دسکتاپ و سرور سرعت بالایی دارد اما در پردازش موبایل ضعیف است و به همین دلیل برنامه های موبایل زیادی وجود ندارند که با این زبان نوشته شده باشند.
- کاهش سرعت: از آنجایی که پایتون از مفسر به جای کامپایلر استفاده می کند، مقداری بر سرعت آن تاثیرگذار است.
- دشواری در استفاده از دیگر زبانها: با توجه به اینکه دستورات برنامه نویسی در پایتون بسیار ساده است و نیازی به استفاده از ویرگول، نقطه و… نیست، امکان دارد برنامه نویسان متبحر در پایتون در مواجه با زبان های برنامه نویسی دیگر دچار مشکل شوند و زبان های دیگر را پیچیده ببینید
- خطاهای زمان اجرا (Runtime Errors): میتوان گفت که کدهای نوشته شده به زبان پایتون به زمان تست بیشتری نیاز دارند و امکان دارد که برنامه ها در پایان که اجرا می شوند با خطا مواجه شوند.
فریم ورک های پایتون:
فریمورکهای پایتون از الگوی طراحی MVC برای طراحی سایت استفاده میکنند. از بهترین فریمورک های پایتون می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- فریمورک جنگو
- فریمورک فلسک
- فریمورک ناهمزمان AIOHTTP
- فریم ورک Cherrypy
- فریم ورک Pyramid
چه شرکت هایی از زبان برنامه نویسی پایتون استفاده میکنند؟
پایتون یکی از پرکاربردترین زبان های برنامه نویسی در جهان است. این زبان علاوه بر کاربردهای تجاری و صنعتی ای که دارد، در مدارس و دانشگاه ها نیز استفاده میشود. در ادامه مقاله پایتون چیست شرکت های بزرگ و قدرتمندی که از این زبان استفاده میکنند را معرفی میکنیم.
- Spotify
- Uber
- DropBox
- Netflix
حرف آخر:
پایتون یک زبان برنامه نویسی با طیف گستردهای از کاربردها، مانند توسعه وب، علم داده و تجزیه و تحلیل دادهها، هوش مصنوعی و غیره است. اگر شما هم به تازگی قصد یادگیری یک زبان برنامه نویسی را دارید، پایتون به دلیل سهولت استفاده و کارایی زیادی که در حوزهها مختلف دارد میتواند انتخاب خوبی باشد.