جاوا اسکریپت زبان برنامهنویسی پویا و مبتنی بر شی (Object-based) است که هم سمت کاربر و هم سمت سرور، برای ایجاد تعمال با صفحات وب به کار میرود. جایی که HTML و CSS ساختار اولیه و ظاهر صفحات وب را تعیین میکنند، جاوا اسکریپت نحوه عملکرد صفحات وب را کنترل میکند.
جاوا اسکریپت، تجربه کاربر را از صفحه وب با تبدیل آن از یک صفحه استاتیک به یک صفحه تعاملی بهبود میبخشد. بطور خلاصه، جاوا اسکریپت به صفحات وب رفتار میبخشد.
به صورت کلی دو نوع زبان برنامه نویسی داریم:
ارتباط برقرار کردن با ماشین و کامپیوتر ها کار پیچیده ای هست، بخاطر همین زبان هایی که کدهای قابل فهم دارن درست شدن که بهشون زبان های برنامه نویسی سطح بالا گفته میشه، مثل همین جاوا اسکریپت!
حالا کامپیوتر هم لازمه که این دستورها رو متوجه شه درسته؟ برای این کار یه ابزار لازمه که اسمش “کامپایلر” یا “مفسر” هست.
نکته اصلی اینجاست: به زبان های مفسری، زبان اسکریپتی هم گفته میشه.
تفاوت کامپایلر و مفسر تو نحوه برخورد آن ها با کد های نوشته شدست، یعنی که کامپایلر کدهای نوشته شده شما رو به صورت یکجا به زبان ماشین تبدیل میکنه اما مفسر عمل تبدیل رو به صورت خط به خط انجام میده (یعنی ابتدا کدهای خط اول، سپس خط دوم و … رو به زبان ماشین تبدیل میکنه.)
یعنی کدهایی که به کمک زبان برنامه نویسی می نویسید، خط به خط به زبان ماشین تبدیل میشه.
JavaScript یاJS زبان سطح بالا و شی گرایی بوده که از آن در روش های مختلف برنامه نویسی استفاده میشود. همانطور که گفته شد این زبان همه فن حریف بوده و هم به عنوان زبان برنامه نویسی سمت سرور،زبان برنامه نویسی سمت کلاینت،زبان برنامه نویسی اپلیکیشن دسکتاپ و موبایل و بازی محسوب می شود.
جاوا اسکریپت جز زبان های برنامه نویسی سطح بالا محسوب میشود که کار با آن برای برنامه نویسان بسیار ساده بوده و ساختار نوشتاری راحت تری نسبت به زبان های سطح پایین دارد. این زبان مبتنی بر شی بوده و در برنامه نویسی شی گرا کاربرد بسیار زیادی دارد.
در برنامه نویسی شی گرا کدهایی که نوشته میشوند به واحد های کوچکی تقسیم شده و با تفکر برنامه نویس در حین برنامه با یکدیگر پیوند می خورند و در نهایت برنامه کاربردی نهایی تولید می شود.
زبان جاوا اسکریپت مفسری می باشد به این معنا که کدهای نوشته شده برنامه به صورت خطی یا خط به خط ترجمه و اجرا میشوند. ویژگی مهم زبان برنامه نویسی جاوا اسکریپت توانایی تغییر المانهای کد می باشد به این ترتیب شما میتوانید از این زبان برنامه نویسی برای داینامیک کردن صفحات وب استفاده کنید.
در اصل کتابخانه یا همان لایبرری مجموعه کدهاییه که از قبل توسط یک برنامه نویس یا تیمی از برنامه نویسان نوشته شده و در اختیار جامعه برنامه نویسان قرار گرفته و شما میتونید به جای این که خودتون کد ها رو بنویسید، از کتابخانه های آماده استفاده کنید.
مثلا اگه شما میخواید عمل x رو انجام بدید و حجم کد هایی که برای انجام عمل x نیاز دارید 100 خط میشه حالا شما میتونید به جای این که خودتون این 100 خط کد رو بنویسید، از کتابخانه ای استفاده کنید که عمل x رو براتون انجام بده . در اصل هدف از کتابخانه ها سهولت در کار و بالا بردن سرعت توسعه برنامه نویسانه. از کتابخانه های پر استفاده و محبوب جاوا اسکریپت میتونیم به موارد پایین اشاره کنیم:
موتورهای جاوا اسکریپت کدهای جاوا اسکریپت را تفسیر، کامپایل و اجرا میکنند. همچنین، وظایف دیگری نیز برعهده دارند که میتوان به مواردی مانند مدیریت حافظه، «کامپایل درجا» (Just in Time Compile)، «سیستم نوع» (Type system) و غیره اشاره کرد. مرورگرهای مختلف از موتورهای جاوا اسکریپت متفاوتی استفاده میکنند. نوع مرورگر و موتور مورد استفاده آن در فهرست زیر ارائه شده است.
ممکن است هنوز افراد زیادی بین زبان جاوا و جاوا اسکریپت تمایزی قائل شوند و تصور کنند که این دو یک زبان برنامه نویسی مشترک هستند.
باید تاکید کنیم که جاوا و جاوا اسکریپت تفاوت های زیادی با یکدیگر داشته و نمیتوان آنها را مشابه هم در نظر گرفت. از زبان جاوا می توان برای نوشتن برنامه های تحت ویندوز استفاده کرد و کاربرد اصلی آن برای برنامه نویسی تحت ویندوز می باشد برای مثال برنامه تلفن هوشمند اندروید با استفاده از زبان جاوا بوده است.
اما javascript یک زبان برنامه نویسی سمت وب می باشد که از آن می توان برای برنامه های تحت ویندوز و برنامه های تلفن همراه اندروید استفاده کرد. با استفاده از زبان برنامه نویسی جاوا اسکریپت شما میتوانید انیمیشن های جذابی در سمت وب تولید کنید در حالی که زبان جاوا این قابلیت را ندارد.
HTML و پیگیری جلسات است. برخلاف جاوا اسکریپت، PHP می تواند مستقیماً به پایگاه داده ها دسترسی داشته باشد و متغیرهای کوچک و بزرگ را می پذیرد.
حرف آخرمون:
در این مقاله به طور کامل توضیح داده ایم که جاوا اسکریپت زبان اصلی بسیاری از توسعهدهندگانی است که در حوزه توسعه وب کار میکنند و یادگیری و سرمایهگذاری روی آن برای آینده از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. امیدواریم که این مطلب در رابطه با اینکه جاوا اسکریپت چیست و چه جایگاهی در میان زبانهای برنامه نویسی دارد، به نیازهای شما پاسخ داده باشد.