امنیت سایت پس از طراحی سایت به مجموعه راه کار هایی گفته می شود که با انجام آنها ضریب آسیب پذیری سایت به حداقل رسیده و امکان نفوذ به آن به پایین ترین سطح می رسد. توجه داشته باشید که امنیت سایت تابع موارد دیگری نیز می باشد که تمامی آنها نقش بسیار اساسی دارند. امنیت سرور ، امنیت شبکه ، امنیت اینترنت ، امنیت سیستم عامل ، امنیت نرم افزار و بسیاری از موارد دیگر نقش کلیدی در تامین زیرساخت امنیت سایت دارند.
امنیت سایت از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است و می توان گفت موثرترین عامل ادامه فعالیت ، ثبات و اعتبار یک کسب و کار آنلاین و حفظ اطلاعات مشتریان می باشد . متاسفانه با بررسی وضعیت سایت های عادی و حتی بزرگ و حساس به این نتیجه می رسیم که بسیاری از مدیران سایت ها اهمیت کمی به امنیت سایت می دهند. یک وب سایت محافظت نشده یک ریسک امنیتی بزرگ برای مشتریان و کسب و کارهای مرتبط با آن است.
این موضوع ممکن است به وضوح برای همگان آشکار باشد، اما تاکید آن نیز خالی از لطف نیست چرا که به روز نگهداری تمامی نرم افزارهای مورد استفاده برای حفظ امنیت در وب سایت کاملا حیاتی می باشد.
این موضوع هم برای سیستم عامل سرور میزبان و هم برای نرم افزارهای مورد استفاده در وب سایت مانند CMS ها یا Forum ها صادق است. زمانی که حفره های امنیتی هرچند کوچک در یک نرم افزار پدید آیند، هکر ها به سرعت با سوء استفاده از آن ها به سرور یا سایت شما رخنه می کنند. لذا تمامی سازنده های نرم افزار در دنیا سعی می کنند تا حفره های امنیتی موجود در محصولات خود را با ارایه بسته های بروز رسانی به کاربران برطرف سازند و به مرور زمان نرم افزار خود را در مقابل نفوذهای امنیتی مقاوم تر کنند.
زمانی که افراد هکر از پارامترهای URL با فرم تحت وب برای دسترسی به دیتابیس شما استفاده کنند حملات SQL Injection رخ می دهد. هنگامی که شما از قالب استاندارد Transact SQL استفاده می کنید، افزودن کدهای مخرب و سارق در بین کدهای شما به سادگی توسط هکرها امکان پذیر خواهد بود. این افراد با افزودن چنین کدهایی می توانند جداول شما را تغییر دهند، اطلاعات دیتابیس شما را دریافت کنند و یا برخی اطلاعات حیاتی شما را حذف نمایند. اما شما به راحتی می توانید از بروز چنین اتفاقاتی با استفاده از کوئری های پارامتردار جلوگیری نمایید. اکثر زبان های برنامه نویسی وب از این قابلیت پشتیبانی نموده و انجام آن نیز به راحتی امکان پذیر می باشد.
عملیات Cross site scripting به زمانی گفته می شود که فرد حمله کننده سعی کند تا با اضافه نمودن کدهای اسکریپت JavaScript به فرم وب، کدهای مخرب خود را برای بازدیدکنندهای وب سایت شما اجرا نماید. بنابراین در هنگام طراحی و ساخت فرمهای خود همیشه برای بالا بردن امنیت سایت مطمئن شوید تا اطلاعات خود را به درستی کدگذاری کرده و ارسال نمایید و تا جای ممکن از ارسال کدهای ساده HTML جلوگیری نمایید.
همواره دقت کنید که پیغام های خطای وب سایت شما چه اطلاعاتی را به کاربران ارایه می دهند. برای مثال اگر در وب سایت خود از یک فرم لاگین برای ورود به قسمت مدیریت استفاده می کنید، توجه نمایید که در صورت اشتباه وارد کردن اطلاعات کاربری، پیغام های خطای ساده ای مانند “نام کاربری یا رمز عبور اشتباه است” به کاربر نمایش داده شود. هرگز در پیغام های خطای خود دقیقا مشخص نکنید که چه بخشی از اطلاعات نادرست است زیرا از آن طریق، کار را برای هکرهایی که سعی در پیدا کردن این اطلاعات دارند، بسیار آسان تر خواهید نمود.
برای بالا بردن امنیت سایت، عملیات اعتبار سنجی در وب سایت ها همیشه باید در هردو سمت مرورگر و سرور انجام شود. مرورگر قادر است تا برخی از اشتباهات ساده و رایج مانند عدم وارد کردن اطلاعات در فیلدهای ضروری یا وارد کردن متن در فیلد شماره تلفن را شناسایی و به کاربر اعلام نماید. البته چنین اعتبارسنجی هایی ممکن است کنار گذاشته شوند، اما توصیه می شود تا شما نیز تمام مواردی از این دست را توسط مرورگر اعتبار سنجی کرده و تایید اعتبار موارد پیچیده تر مانند توقف عملیات به دلیل وجود کدهای مخرب وارد شدن اسکریپت های اضافی به دیتابیس یا وجود احتمال بروز نتایج نامناسب در برنامه را بر عهده سرور قرار دهید.
تقریبا همه می دانند که باید از پسورد پیچیده استفاده کنند اما متاسفانه اطلاع آن ها از این مورد به این معنا نیست که در عمل نیز همیشه آن را رعایت می کنند. انتخاب رمز های عبور پیچیده و طولانی برای قسمت های مدیریتی سرور و وب سایت، امری کاملا حیاتی است. اما همچنین باید با تمرین کاربران معمولی برای انتخاب پسوردهای مناسب نیز به حفظ امنیت حساب های کاربری آن ها کمک نمود.
ممکن است کاربران عادی شما از اعمال چنین قوانین سخت گیرانه ای چندان خشنود نشوند اما اعمال قوانینی مانند الزام به انتخاب پسوردهایی با حداقل هشت کاراکتر و تشکیل شده از حروف بزرگ و کوچک انگلیسی، اعداد و نشانه ها می تواند کمک بسزایی در افزایش ضریب امنیتی حساب های کاربران نماید.
ارایه دسترسی به کاربران برای آپلود فایل در سرور می تواند کاری بسیار ریسک پذیر باشد. گرچه در برخی از موارد ممکن است این امکان ساده برای تغییر تصویر پروفایل کاربر نیاز باشد. خطر موجود در این امکان از آنجاست که هر فایل آپلود شده، گرچه به نظر ساده باشد، اما ممکن است اسکریپت های مخربی را شامل شود که با اجرای آن ها در سرور، درهای وب سایت شما بر روی هکر ها بازگردد و اطلاعات محرمانه شما در معرض سرقت قرار گیرند.
بنابراین در صورتیکه ناچارید تا در وب سایت خود از فرم آپلود فایل استفاده نمایید، آنگاه باید تمامی فایل های آپلود شده را به دقت زیرنظر گرفته و بازرسی کنید. در صورتیکه قصد دارید تا به کاربران تنها امکان آپلود تصویر برای پروفایل های خود را اعطا کنید، نمی توانید برای کنترل فایل ها تنها به محدودسازی فرمت فایل ها با MIME Type ها اکتفا کنید زیرا چنین مواردی به سادگی قابل جعل می باشند. حتی روش هایی مانند باز نمودن و خواند هدر فایل ها، یا استفاده از توابعی که سایز تصویر را بررسی می کنند نیز نمی توانند به صورت کامل قابل اعتماد باشند. اکثر فرمت های تصویری دارای قسمتی برای ذخیره نظریه (Comment) هستند که هکر ها می توانند با اضافه کردن کدهای PHP خود در این قسمت و آپلود تصویر مذکور، اسکریپت های مخرب خود را بر روی سرور شما به اجرا درآورند.
بنابراین شما باید به هر نحو ممکن کاربران را از اجرای هر فایلی بر روی سرور منع نمایید. البته وب سرورها معمولا فایل های دارای فرمت تصویری را اجرا نمی کنند اما در برخی از موارد دیده شده فایلی با نام Image.jpg.php به عنوان تصویر شناخته شده و اجازه آپلود آن نیز صادر گشته است اما پس از آپلود شدن در سرور به اجرا درآمده و کدهای مخرب محتوای فایل نیز عملیات خود را آغاز نموده اند.
اکثرا شرکت های ارایه دهنده خدمات میزبانی وب تمام موارد امنیتی لازم را برای محافظت از سرورهای خود و همچنین وب سایت شما انجام می دهند، اما در صورتیکه وب سایت خود را بر روی سرور اختصاصی شخصی خود راه اندازی نموده اید، باید برای افزایش امنیت سایت به برخی از نکات توجه کنید.
حتما از فایروالی قدرتمند استفاده کنید و توسط آن تمامی پورت های غیر ضروری سرور را مسدود نمایید. در صورت امکان با استفاده از تنظیمات DMZ تنها اجازه دسترسی به پورت های ۸۰ و ۴۴۳ را از دنیای خارج به سرور اعطا کنید. گرچه چنین تنظیمی تنها در صورتی امکان پذیر است که شما به سرور خود دسترسی لازم فیزیکی و یا از طریق شبکه LAN را داشته باشید، در غیر این صورت برای فراهم شدن امکان آپلود فایل و همچنین ریموت به سرور باید پورت های FTP، RDP یا SSH را نیز باز نگاه دارید.
همچنین در صورت امکان، دیتابیس خود را بر روی سروری مجزا از سرور وب نگه دارید، با اینکار اطلاعات دیتابیس شما به هیچ وجه از دنیای خارج قابل دستیابی نخواهد بود و تنها وب سرور است که می تواند به آنها دسترسی داشته باشد. با اینکار ریسک امنیتی دیتابیس به حداقل می رسد. در پایان دسترسی فیزیکی به سرور خود را نیز برای تمامی افراد محدود سازید.
گواهی SSL یک پروتکل امنیتی برای امن سازی فضای انتقال اطلاعات در اینترنت می باشد. بنابراین استفاده از این پروتکل در مواقعی که نیاز به انتقال اطلاعات شخصی و محرمانه کاربران بین وب سایت و وب سرور یا دیتابیس وجود دارد، می تواند موجب افزایش امنیت انتقال داده ها گردد. اهمیت استفاده از SSL از آنجاست که بسیاری از هکرها اطلاعات انتقال یافته بین سرور و وب سایت ها را ردیابی (Sniff) می کنند و در صورتیکه محیط این انتقال از امنیت کافی برخوردار نباشند، آنها می توانند به راحتی اطلاعات کاربری و شخصی هریک از کاربران را به سرقت ببرند.
زمانی که تصور کردید تمامی راهکار های لازم و امکان پذیر را برای افزایش امنیت وبسایت خود به کار بسته اید، آنگاه زمان آن فرا می رسد تا امنیت وبسایت یا سرور خود را امتحان کنید. موثرترین روش انجام اینکار معمولا استفاده از ابزارهای امنیتی است که معمولا با نام آزمون نفود (Penetration Test) شناخته می شوند.
سیستم های مدیریت محتوا، قالب ها و افزونه ها در صورتی که به قصد نفوذ به اطلاعات سایت شما طراحی شده باشند می توانند باعث به خطر افتادن سایت شما شوند. بنابراین توصیه می کنیم برای دانلود این موارد حتما به سایت اصلی مراجعه کنید و اگر امکان تهیه از این سایت ها را نداشتید، سایت های ایرانی بسیاری با رعایت اصول امنیتی پلاگین ها، پوسته ها را در اختیار شما قرار می دهند.
هاست قلب تپنده ی سایت شماست! در انتخاب هاست دقت کنید زیرا اطلاعات شما در بستر هاست شما قرار دارد و اگر امنیت هاست شما تامین باشد قسمت عمده ای از امنیت سایت هم برقرار است. بنابراین هاست خود را از شرکت های معتبری تهیه کنید که از در امان بودن اطلاعات خود مطمئن باشید.
سرعت سایت به دو قسمت کلی سرعت بار گذاری صفحه یا سرعت پاسخگویی سرور می تواند تعریف شود. منظور از سرعت بارگذاری، میزان زمانیست که محتوای یک صفحه از سایت به صورت کامل بارگذاری می شود و منظور از سرعت پاسخگویی سرور، میزان زمانیست که از درخواست مرورگر تا شروع ارسال دیتا از سمت سرور به طول مینجامد.
هر طور که در نظر بگیرید، این زمان ها هر چه کمتر باشند، سرعت سایت بیشتر است. بسیاری از افراد تاکنون مطمئنا متوجه شده اند که سایت های سریعتر احتمال گرفتن رتبه بهتری دارند و نرخ تبدیل آنها بیشتر است.
با توجه به پارامترهای کنونی و پیشرفت صنعت بهینهسازی وبسایتها، منابع معتبر جهانی سرعت 1 ثانیه برای لود شدن یک وبسایت را بهترین حالت ممکن میدانند. اما استاندارد این مدت زمان 1 الی 3 ثانیه است. در واقع اگر بارگذاری سایت شما تا 3 ثانیه به طول بیانجامد شما هیچ مشکلی از این لحاظ ندارید.
اگر سرعت بارگذاری سایت شما از 3 ثانیه بیشتر شود و تا 7 ثانیه طول بکشد شما باز هم در بازه استاندارد قرار دارید اما به هر حال نرخ کمتری از ترافیک و بازدید کاربران را دریافت میکنید. در صورتی که زمان بارگذاری به بیش از 10 ثانیه برسد یقیناً شما با مشکل مواجه میشوید و اگر تلاش نکنید که این مدت زمان را کاهش دهید، طولی نمیکشد که با مشکلات خیلی زیادی از سمت کاربران و موتورهای جستجو روبهرو شوید.
البته باید گفت اگرچه سرعت اینترنت اپراتورها و سرویسدهندههای ایرانی طی سال های اخیر افزایش قابل توجهی داشته است، اما باز هم سرعت میانگین اینترنت ایران از حد استاندارد جهانی بسیار پائینتر است. با این تفاسیر باید اذعان داشت که برای وبسایت های ایرانی 1 الی 2 ثانیه تأخیر بیشتر نیز قابلقبول خواهد بود.
از Gzip در سرور خود استفاده کنید. Gzip یک اپلیکیشن نرم افزاریست که برای فشرده سازی فایل ها و کاهش سایز فایل های جاوا اسکریپت، HTML و CSS های بزرگتر از 150 بایت به کار برده می شود.
نرم افزار Gzip را در مورد عکس ها به کار نبرید. در عوض با استفاده از دیگر نرم افزارهای تخصصی پردازش عکس به کاهش حجم عکس ها بپردازید. قسمت بهینه سازی عکس ها را در ادامه مطالعه فرمایید.
با استفاده از بهینه سازی کد های سایت و حذف کاراکترهای اضافی مانند جاهای خالی، ویرگول ها و دیگر موارد می توانید سرعت بارگذاری سایت را افزایش دهید. همچنین کامنتها، فرمت ها و کدهای غیرضروری را حتما پاک کنید. گوگل در این مرد ابزار YUI Compressor را برای فایل های جاوا اسکریپت و CSS پیشنهاد کرده است.
هر بار که یک صفحه به صفحه دیگری ریدایرکت می شود، موجب تلف شدن زمان بیشتر از کاربرانی می گردد که منتظر بارگذاری صفحه هستند. به عنوان مثال اگر نسخه موبایلی سایت شما مدل ریدایرکتی به شکل “example.com -> www.example.com -> m.example.com -> m.example.com/home,” داشته باشد، هر یکی از دو ریدایرکت میانی موجب بیشتر شدن زمان بارگذاری می گردد.
کش مرورگر می تواند اطلاعات بسیاری از جمله عکس ها، فایل های جاوا اسکریپت و دیگر موارد با ارزش را ذخیره کرده و در مراجعه بعدی کاربر، آنها را صرفا از طریق ذخیره ساز خود، فراخوانی کند. این کار موجب می شود که نیازی به بارگذاری مجدد آنها از وب سایت شما نباشد. از طریق ابزار GTmetrix می توانید وجود قابلیت کش و زمان انقضای آن را بررسی کنید. در بسیاری از مواقع مگر اینکه سایت شما مدام در حال طراحی مجددد است، زمان شش ماه تا یک سال برای بسیاری از فایل های کش زمان مناسبیست. گوگل اطلاعات زیادی را درباره کش وب سایت ها در اینجا ارائه کرده است.
زمان پاسخگویی سرور به عوامل زیادی مانند میزان ترافیک سایت، مقدار منابع مصرفی توسط هر صفحه، نرم افزار سرور شما و مسائل مربوط به هاستینگ بستگی دارد. برای بررسی این قسمت، مواردی مانند کوئری های دیتابیس، مسیریابی های کند و عدم وجود حافظه کافی را بررسی نمایید. زمان بهینه برای پاسخگویی یک سرور 200 میلی ثانیه است.
شبکه های توزیع محتوا، شبکه هایی از سرور های مختلف هستند تا بارگذاری محتوای سایت بین آنها تقسیم گردد. به صورت عامیانه تر، یک کپی از سایت شما در چندین سرور مختلف و در چند مکان جغرافیای متفاوت قرار می گیرد تا کاربران با سرعت بیشتری به سایت دسترسی داشته باشند.
حجم فایل تصاویر را در حد مورد نیاز تهیه کرده و آن ها را در فرمت صحیحی به کار ببرید. فرمت های PNG برای تصاویر با کمتر از 16 رنگ و فرمت JPEG برای عکس ها مناسب تر است. همچنین از فشرده سازی آنها قبل از آپلودشان مطمئن شوید.
با استفاده از تکنیک CSS sprites، آیکون ها و دکمه های پر استفاده را در یک قالب قرار دهید. با استفاده از این تکنیک می توان چندین عکس را در یک عکس بزرگتر ذخیره کرد و همه را یک جا تنها با یک درخواست بارگذاری نمود. سپس برای استفاده از آنها صرفا به مختصات قسمت مورد نظر در عکس بزرگتر اشاره کرد. با استفاده از این تکنیک، تعداد درخواست ها کاهش یافته و این مسئله تاثیر مثبتی بر روی زمان بارگذاری می گذارد.
با پیشرفتهتر شدن CMS ها و ابزارهای آنلاین، شاهد گسترش هر چه بیشتر پلاگینها (افزونه) نیز هستیم. هر پلاگین برای اینکه فعال شده و اجرا شود نیاز به منابع و ارسال و دریافت اطلاعات گوناگونی دارد. هرچه این منابع بیشتر باشند، سرعت بارگذاری نهایی وبسایت نیز کمتر میشود. به همین خاطر باید از نصب پلاگینهای اضافی و غیر کاربردی اجتناب کرده و اگر در حال حاضر مواردی را نصب کردهاید که دیگر به آنها نیازی ندارید، آنها را غیرفعال و یا حذف کنید. نصب کردن بیش از حد پلاگینها نه تنها باعث افت سرعت بارگذاری یک سایت میشود، بلکه از لحاظ امنیتی نیز خطرساز خواهد بود. همچنین بیشترین اختلالات یک سایت به خاطر نصب اینگونه پلاگینها است.
شما میتوانید با یک آزمون و خطای ساده متوجه شوید کدام افزونهها سرعت بیشتری از سایت شما را گرفتهاند. برای این کار کافیست تک به تک آنها را غیرفعال کرده و سپس سرعت بارگذاری سایت خود را چک کنید تا ببینید تغییری در آن صورت گرفته است یا خیر. با کمک این روش میتوانید متوجه پلاگینهای نامناسب شوید. همچنین اگر از وردپرس استفاده میکنید، میتوانید از افزونه P3 یا Plugin Performance Profiler استفاده کرده و با سیستم عیبیابی آن، پلاگینها را آنالیز کنید. افزونه P3 پلاگینهایی که باعث کاهش سرعت سایت میشوند را به شما معرفی می کند. P3 به جز این مورد، به شما در شناخت بهتر افزونههای مورد استفاده کمک میکند. ممکن است برخی از این پلاگینها سرعتگیر باشند، اما حضورشان حیاتی باشد. پس اگر مطمئن نیستید کدام موارد باید باقی بمانند و کدام یک حذف شوند، افزونه P3 به شما کمک خواهد کرد.
در جوملا و دروپال به جای چنین افزونه هایی میتوان از ماژولهای گوناگون بهرهمند شد. بنابراین اگر از این دو سیستم مدیریت محتوا استفاده میکنید، میتوانید ماژولهای اضافی را حذف کرده و یا افزونههای بهینهسازی سرعت را روی سایت خود نصب کنید. متخصصین توصیه میکنند که از فعالسازی بیش از 50 ماژول در یک وبسایت خودداری کنید. چرا که این مسئله باعث کاهش شدید سرعت سایت میشود.
قابلیت جالب و منحصربهفردی که چند سالیست به برخی CMS ها از جمله وردپرس اضافه شده است، امکان استفاده از افزونههایی برای بهینهسازی تصاویر به سبکی جدید است. افزونههایی با عنوان LazyLoad منتشر شدهاند که با فرآیندی جالب، باعث بهبود سرعت سایت و بارگذاری تصاویر آن میشوند. در حال حاضر بسیاری از سایتهای امروزی و موفق در زمینههای گوناگون از این قابلیت استفاده میکنند.
روش کار این پلاگین به این صورت است که در صورت نصب و فعال بودن آن، مرورگرها فقط تصاویری از یک سایت را بارگذاری میکنند که در محدوده دیدشان وجود دارد. به عبارت سادهتر شما وقتی وارد یک سایتی که این قابلیت در آن فعال است میشوید، فقط تصاویری را میبینید که در کادر مرورگر شما دیده میشوند، و زمانی که شما سایت را به قسمتهای پائینتر اسکرول کنید، تصاویر بعدی به نوبت بارگذاری و همراه با افکت ظاهر میشوند. استفاده از این سیستم کمک شایانی به کاهش تعداد آیتمهای در حال دانلود برای مرورگرها میکند و همین موضوع باعث میشود تا سایت شما با سرعت بیشتری لود شود. اگر از وردپرس استفاده میکنید، میتوانید از افزونههای jQuery Image Lazy Load WP و Lazy Load و یا BJ Lazy Load بهرهمند شوید.
یکی از دلایل افت سرعت یک سایت، ممکن است مستقیماً به قالب و تم اصلی آن مرتبط شود. اگر قالب فعلی سایت شما قدیمی بوده و یا استاندارد نیست، نسبت به بهینه کردن آن اقدام کنید. اما اگر قالب مورد نظر به اندازه کافی مستعد به روز شدن نبود، قید آن را بزنید و یک قالب جدید دست و پا کنید. برای این مورد بهتر است حتماً با متخصصین طراحی وب مشورت کرده و مراحل ساخت یا بهینهسازی آن را به افراد متبحر بسپارید. دستکاریهای غیرحرفهای و یا استفاده از قالب های پیش فرض و رایگان مسئله ای است که معمولاً هیچوقت برای یک تجارت نوپا و حرفه ای پیشنهاد نمی شود.
فراموش نکنید که یک سایت معتبر و موفق باید در سه بخش تجربه کاربری (UX)، رابط کاربری (UI) و سازگار بودن با موبایل ها عالی عمل کند.
خیلی از سایت ها از اسکریپت های مختلف و متعددی استفاده می کنند که حقیقتاً لزومی به حضور تعداد زیادی از آنها در یک سایت نیست. مثلاً استفاده بی مورد از باکس های شبکه های اجتماعی، اسکریپت های نظرخواهی و نظرسنجی و سرویس های مشابه، که اگرچه شاید به نوعی کاربردی به نظر برسند، اما حضورشان ارزش کاهش سرعت سایت را ندارد. البته لازم نیست هر اسکریپت یا ابزار خارجی که روی سایت خود پیاده سازی کردید را حذف کنید، بهترین آنها را نگه داشته و موارد اضافی را حذف کنید.
با استفاده از سایت Pingdom می توانید اسکریپت های خارجی سایت خود را شناسایی کنید و ببینید که کدام یک از آن ها بیشتر از دیگر بخش های سایت نیاز به زمان دارد تا به صورت کامل بارگذاری شود. سپس می توانید مواردی که غیر ضروری هستند را بشناسید و آن ها را حذف کنید.
بهینهسازی پایگاه داده ها یا همان دیتابیس یک سایت از دیگر راه های افزایش سرعت سایت است. این نوع بهینه سازی ها باید به صورت مستمر و در زمان های مشخص (برای مثال ماهی یک الی دو بار) انجام شود. به ویژه اگر شما از CMS های سنگین استفاده می کنید.
از دلایلی که حتماً باید به این مسئله توجه کرد این است که اطلاعات خیلی زیادی از بخش های مختلف یک سایت مثل اطلاعات ذخیره شده توسط افزونه ها، لاگ ها و اطلاعات آمار و ارقام، بخش نظرات کاربران و ده ها قسمت متفاوت دیگر در دیتابیس ذخیره می شوند. اگر به صورت مستمر این اطلاعات را بهینهسازی نکنیم، حجم زیادی از فضای هاست و پهنای باند سایت ما اشغال شده و در نتیجه سایت سنگین می شود و به دنبال آن بارگذاری آن بیش از پیش به طول می انجامد. بنابراین برای اینکه با افت سرعت سایت رو به رو نشویم، باید هر از گاهی اقدام به پاکسازی و بهینه سازی پایگاه داده ها کنیم. اما خیلی توجه کنید که قبل از هر باری که تصمیم به انجام این کار گرفتید، یک بک آپ از تمام اطلاعات روی هاست تهیه کنید. چرا که خیلی وقت ها ممکن است عملیات پاکسازی دیتابیس منجر به حذف برخی فایل های ضروری شود. در صورتی که این قبیل فایل ها حذف شوند، ممکن است سایت با اختلالات زیادی رو به رو شده و یا حتی به طور کل از دسترس خارج شود.