درگاه پرداخت اینترنتی چیست ؟ انواع درگاه پرداخت آنلاین ؟

درگاه پرداخت اینترنتی چیست؟
عبارت “Internet Payment Gateway” معادل فارسی آن درگاه پرداخت اینترنتی است.
درگاه پرداخت اینترنتی نوعی فناوری است که دادههای مربوط به پرداخت را از مشتری به خریدار منتقل میکند تا پرداخت به صورت اینترنتی و بدون نیاز به حضور فیزیکی صورت بگیرد. یک درگاه پرداخت آنلاین برای انجام این فرآیند به اطلاعات کارت مشتری شامل، شماره کارت، رمز دوم، cvv2 و تاریخ انقضا نیاز دارد. باتوجه به این موضوع، میتوان گفت که این درگاهها نقش مهمی در پردازش معاملات بین مشتریان و کسب وکارها دارند، چراکه باید از اطلاعات حساس مشتریان بهخوبی نگهداری کنند.
انواع درگاههای پرداخت و مقایسه آنها
تمام درگاههای پرداخت اینترنتی و آنلاین به ۲ دسته تقسیم میشوند؛ درگاه پرداخت مستقیم (psp) و درگاه پرداخت واسط که مقایسهشان را همینجا برایتان آوردهایم.
درگاه پرداخت مستقیم (psp)
درگاههای پرداخت مستقیم در واقع سرویسهای اینترنتی پرداختی هستند که بانکهای معتبر به واسطه PSPها به متقاضی خدمات میدهند. پس اگر صاحب برند یا شرکتی معتبر هستید، گرفتن درگاه مستقیم به نوعی نشاندهنده اعتبار خدمات آنلاین شما خواهد بود. اما گرفتن مجوز برای درگاههای مستقیم مراحل سختتری دارد که شاید برای کسبوکارهای کوچک چندان بهصرفه نباشد.
موارد مورد نیاز برای دریافت درگاه مستقیم:
- فروشگاه اینترنتی به طور کامل راهاندازی شده و مشغول ارائه خدمات به مشتریهایش باشد.
- مجوزهای حقوقی و معتبر رسمی را از مراجع رسمی گرفته شده باشد.
- داشتن نماد اعتماد الکترونیک برای متقاضی الزامی است (ای نماد).
- رعایت کردن تمام قوانین تجارت الکترونیک در سایت یا فروشگاه اینترنتی درخواستدهنده
- نداشتن هیچگونه منع فعالیت اقتصادی برای فرد متقاضی
مزیت دریافت درگاه پرداخت مستقیم
- بدون کارمزد بوده و واریز پول، به صورت مستقیم و بدون کسر است.
- یک پنل خصوصی و حرفهای برای تراکنشها خواهید داشت
- کاربر بعد از خرید، وارد صفحه مستقیم درگاه بانکی میشود
معایب درگاه پرداخت مستقیم
- مدت زمان درخواست درگاه مستقیم معمولا بازه سه ماهه زمان میبرد.
- برای راه اندازی آن نیاز به کد نویسی دارید.
درگاه پرداخت واسط
امکانات و کاربری و نصب سادهتری از درگاه پرداخت مستقیم دارند. درگاههای پرداخت واسط نوعی دیگری از درگاههای پرداخت آنلاین هستند که برای کسبوکارهای شخصی و فعالیتهای اقتصادی کوچک مناسبتر است. گرفتن مجوزهای کسبوکار رسمی و نماد اعتماد الکترونیک هم وقتگیر است و هم نیاز به داشتن شرایطی دارد که گاهی کسبوکارهای خانگی توان گرفتنش را ندارند. برای همین هم شرکتهای پرداختیار سرویس درگاه پرداخت واسط را با شرایط سادهتری به این گونه از کسبوکارها و مشاغل میدهند. درگاههای واسط بابت هر تراکنش بین نیم تا دو درصد کارمزد از شما میگیرند و مبلغی که از طریق این درگاهها برداشت میشود، بعد از 24ساعت به حساب شما واریز خواهد شد.
مزیت درگاه پرداخت واسط
- فعالسازی در سریعترین زمان ممکن و بدون طی روال اداری
- بدون نیاز به دانش کدنویسی
- قابلیت ایجاد درگاه پرداخت اختصاصی با نام سایت و برند کسب و کار در صفحه پرداخت
- بدون نیاز به مجوز کسب و کار
- تسویه حساب به صورت پایا
- نصب سریع و راحت
معایب درگاه پرداخت واسط
- نیاز به کارمزد برای هر پرداخت
- امکان استفاده از تسویه پایا
- الزامی شدن دریافت اینماد (از آذرماه ۱۴۰۰)
ویژگی های موجود در درگاه پرداخت اینترنتی
- امکان انجام تمامی تراکنش های خرید، پرداخت قبض ها، شارژ مستقیم و آنی سیم کارت
- امکان پرداخت و انجام کلیه قبوض به صورت گروهی
- وجود سامانه های گزارش گیری online
- امکان ارائه وب سرویس ها برای گزارش تراکنش های آنلاین
- انجام کلیه عملیات خرید با استفاده از شناسه های اختصاصی
- امکان اجرای آسان و فوری در انواع محیط ها و مدیریت محتوای تحت بررسی cms
- امکان اجرا در محیط های تحت پوششnet وJava
- استفاده از نشان های تخصصی برای پذیرنده ها در درگاه پرداخت اینترنتی
- استفاده از درگاه های امن به صورت رمزگذاری شده
- ثبت نام و انجام کد رهگیری در سریع ترین زمان ممکن
درگاه پرداخت چگونه کار میکند؟
یک درگاه پرداخت برای اجرای معامله به صورت اینترنتی چنین مراحلی را پشت سر بگذارد:
- ابتدا مشتری محصول یا خدمات مورد نظر را انتخاب میکند و بعد از انتخاب نهایی، به صفحه پرداخت وارد میشود. درگاههای مختلف گزینههای متنوعی در این مرحله ارائه میکنند. سپس یک صفحه پرداخت باز میشود که در یک پنجره جداگانه قرار دارد. در این صفحه مشتریان باید اطلاعات مربوط به کارت خود را وارد کنند.
- در مرحله بعد، یکپارچهسازی سرور به سرور اجرا میشود. در اینجا دو سرور که درگاه پرداخت و سرور خریدار هستند، با یکدیگر مرتبط میشوند. همچنین دادههای مشتریان رمزگذاری شده و به PSP ارسال میشوند.
- این داده توسط PSP به بانک صادر کننده کارت ارسال میشود تا احراز هویت انجام شود.
- پس از موفقیت احراز هویت، باتوجه به موجودی حساب مشتری، درخواست برای انتقال وجه از طریق بانک صادر کننده تایید یا رد میشود.
- پاسخ احراز هویت از طریق درگاه پرداخت آنلاین به وبسایت پذیرنده یا همان فروشگاه اینترنتی ارسال میشود.
- پول از حساب کسر شده و در اختیار درگاه پرداخت قرار میگیرد.
- زمانی که این وجوه در اختیار فروشنده قرار بگیرد، به توافق بین فروشنده و درگاه پرداخت اینترنتی بستگی دارد. این مبالغ در بازههای زمانی مشخص شده به حساب فروشنده واریز میشوند.
نحوه انتخاب درگاه پرداخت آنلاین :
حال که میدانیم درگاه پرداخت اینترنتی چیست و با استفاده از آن چه نتایج و مزایایی بدست میآوریم باید بدانیم در انتخاب درگاه مناسب چه نکاتی باید مورد توجه واقع شود. برای انتخاب بهترین درگاه پرداخت اینترنتی باید به این چند عامل توجه داشته باشید:
امنیت
بدون شک مهمترین عامل در انتخاب درگاه پرداخت آنلاین، امنیت بالای آن است. چراکه مشتریان به واسطه اعتمادی که به شما دارند اطلاعات مربوط به کارت خود را وارد میکنند. بروز هرگونه مشکل امنیتی منجر به آسیب رسیدن به اعتبار برند شما میشود. علاوهبر آن، بسیاری از مشتریان از وارد کردن اطلاعات خود در سایتهای مشکوک خودداری میکنند.
هزینه
دغدغه دیگری که باید در نظر داشته باشید، هزینهای است که به ازای هر تراکنش از شما دریافت میشود. برای هر تراکنشی که مشتریان شما در درگاه پرداخت اینترنتی انجام دهند، مبلغی بهعنوان تعرفه از مبالغ شما کسر میشود. درنتیجه، در انتخاب درگاه باید توجه داشته باشید که بهازای مبلغ دریافت شده از شما چه خدماتی ارائه میشود.
روش پرداخت
برای راحتی مشتریان بهتر است از درگاههایی استفاده کنید که روشهای پرداخت جدید ارائه میدهند. برای مثال، برخی از درگاهها وجود دارند که علاوبر روشهای معمول، امکان پرداخت درب منزل را فراهم میکنند. این روش ازطریق دستگاه کارتخوان مبتنی بر شناسه انجام میشود.
سازگاری
درآخر باید توجه داشته باشید که پایگاه پرداخت اینترنتی مورد نظر شما، با سیستم مدیریت محتوا یا پلتفرمی که با آن سر وکار دارید سازگاری داشته باشد. این مورد را هم از لحاظ فنی و ساختاری و هم از لحاظ بصری بررسی کنید.
چگونگی ساخت درگاه پرداخت و مراحل آن
از آنجایی که ساخت درگاه پرداخت استانداردهای مخصوص خودش را دارد باید یکسری مراحل و قوانین را به صورت اداری طی کنید. ازاین رو برای دریافتدرگاه پرداخت اینترنتی می توانید در کمتر از 2ساعت از درگاه مخصوص خودتان استفاده کنید اگر مراحل و موارد زیر را در بانک مورد نظر طی و سپس اجرا کنید.
4 مرحله درخواست درگاه عبارت است از:
- ثبت نام در سایت درگاه مورد نظر
- احراز هویت برای درگاه پرداخت اینترنتی
- درخواست درگاه مورد نظر
- نصب و فعالسازی به صورت اینترنتی و پیامکی
مدارک مورد نیاز برای ««ساخت درگاه پرداخت»» :
- کد ملی
- تصویر کامل از کارت ملی و شناسنامه
- آدرس وب سایت مورد نظر
- شماره شبا و شماره حساب
- آدرس محل مورد نظر و کد پستی
حرف آخر:
انتخاب درگاه پرداخت اینترنتی مناسب، به وقت و تمرکز زیادی نیاز دارد، اما همانطور که میدانید پیدا کردن یک گزینه امن و معتبر یک تصمیم کلیدی برای کسب وکار شما محسوب میشود. به همین دلیل است که شما باید با توجه به نکاتی که در این مقاله بررسی کردیم که درگاه پرداخت اینترنتی چیست و چگونه کار میکند، همچنین درمورد انتخاب بهترین پایگاه اینترنتی و نحوه عملکرد آنها توضیحات لازم را عنوان کردیم تا بتوانید بهترین درگاه پرداخت اینترنتی را برای وبسایت خود انتخاب کنید.