UI مخفف عبارت User Interface Design به معنای طراحی رابط کاربری است. در واقع UI طراحی بخشی از وبسایت یا اپلیکیشن است که کاربر آن را مشاهده میکند و بیشتر به جنبهی گرافیکی موضوع میپردازد. اینکه ظاهر هر بخش به چه صورت باشد تا جلوهی مناسبی به وبسایت دهد را طراح بخش UI مشخص میکند.
طراحی رابط کاربری به کمک گرافیستهای سایت و برنامهنویس Front-end پیاده سازی میشود. طراحی رابط کاربری مهم است زیرا کاربر مستقیماً با آن ارتباط دارد و معمولاً افراد به وبسایتهایی با UI ضعیف، کمتر اعتماد میکنند.
در اینجا چند مثال از ui برای شما اورده ایم:
UX مخفف عبارت User Experience Design به معنای طراحی تجربهی کاربری است. به احساسات و راحتی کاربر حین کار کردن با اجزای مختلف سایت گفته میشود و جوانب تعامل کاربر را با هر بخش در نظر میگیرد. اینکه وبسایت ما طوری طراحی شده باشد که هر بخش به راحتی در دسترس کاربران قرار بگیرد و برای کار کردن با هر قسمت آسودگی و راحتی کاربر در نظر گرفته شود اینها مسائلی از طراحی UX هستند.
البته ناگفته نماند که این فقط جنبهای از طراحی UX بود. جنبهی دوم آن به هدایت کاربر مرتبط میشود. اینکه چگونه ما کاربران یک صفحه را به صفحهی دلخواه خود هدایت کنیم. اینکه چگونه کاربر اهداف ما را در وبسایت دنبال کند. در واقع بعد دوم تجربهی کاربری به مدیریت و هدایت کاربر از لحظهی ورود به سایت تا لحظهی خرید محصول (یا هر هدف دیگر) اشاره میکند.
مثالهایی برای ux:
حتما بارها برای شما پیش آمده است که موقع مصرف یک سس گوجه فرنگی، دقیقا هنگامی که سس به انتها میرسد به سختی آن را از ظرف خارج میکنید و هرچه جعبهی سس را تکان میدهید سس باقی مانده در ظرف خارج نمیشود، هرچند این ظرفها ظاهر بسیار زیبا و چشمنوازی دارند اما از طرفی تجربهی چندان خوبی به شما منتقل نمیکنند.
با مشاهدهی این مشکل یکی از شرکتهایی که محصولات خوراکی تولید میکرد به این فکر افتاد که طراحی ظرف سسهای خود را تغییر دهد، آنها یک طرح عجیب برای ظروف سس خود به وجود آوردند، آن هم یک ظرف با سر پهن بود، به صورتی که شما به راحتی میتوانستید سس را به صورت سر و ته نگهداری کنید، هرچند ظاهر چندان جذابی نداشت اما مشکل قبلی را به خوبی حل کرد و مصرفکنندگان به راحتی میتوانستند تا انتها از محتوای سس مورد علاقهی خود لذت ببرند و این دقیقا همان تجربهی کاربری عالی برای مشتریان بود!
دلیل اصلی استفاده کاربر از یک برنامه یا وبسایت دسترسی به محتوای مورد نیازش میباشد، بنابراین یکی از مهمترین مراحل برای ساخت یک تجربهی کاربری عالی ارائه محتوای کاربردی و مناسب به کاربر است.
مورد بعدی که باعث اعتماد کاربر به یک محصول یا سرویس میشود، ارائهی محتوای معتبر به وی میباشد، به عنوان مثال در یک متن خبری حتما منبع رسمی خبر را ذکر کنید و همچنین از نوشتن متن به صورت عامیانه جدا خودداری کنید.
یک محصول باید به سادگی به دست مخاطب برسد و مخاطب بتواند به سادگی از محصول یا سرویس مورد نظر خود استفاده کند، بازاریابی صحیح برای یک سرویس و کاربرد آسان برای مخاطب میتواند به طور چشمگیری تجربهی کاربری محصول را بهبود ببخشد.
سرویس شما هرچقدر هم باکیفیت، معتبر و زیبا باشد ولی کاربر نتواند به صورت کاربردی از آن استفاده کند تجربهی خوبی در کاربر ایجاد نخواهد کرد، قرارگیری صحیح دکمهها، دستهبندی و ساختار مناسب برای محتوا و قالببندی وبسایت یا برنامه، نامگذاری مناسب و صحیح صفحات و… میتواند احساس خوبی را به کاربر منتقل کرده و در نتیجه تجربهی کاربری خوبی را در وی ایجاد کند.
طراحی زیبا و دلنواز صفحات، رنگبندی صحیح، آراستگی ظاهری، استفاده از فونتهای مناسب، بهرهگیری از المان و تصاویر گرافیکی زیبا و با کیفیت، میتواند تجربهی بسیار خوبی را در کاربر ایجاد کنید، همانطور که متوجه شدهاید این موارد را میتوان UI نامید، بنابراین میتوان فهمید که UI زیر مجموعهای از UX میباشد.
محصول یا سرویس شما باید همیشه در دسترس باشد، به عنوان مثال اگر کاربر هنگام مراجعه به یک وبسایت با خطای 404 و یا خطای سرور مواجه شود، احساس نامناسبی به وی منتقل خواهد شد، علاوه بر اینها، در دسترسبودن محتوا، سرعت بارگذاری مناسب، و نمایش صحیح سایت در مرورگرهای مختلف نیز در تجربهی کاربری تاثیر قابل توجهی خواهند گذاشت.
UIو UX مخفف هایی هستند که معمولا توسط افراد مبتدی به صورت اشتباه مورد استفاده قرار می گیرند.
یک طراح وب سایت خوب باید قدم را فراتر از طراحی محیطی زیبا و جذاب برای وب سایت خود بگذارد ، و میزان رضایت و احساس کاربر را در زمان استفاده از سایت در نظر گرفته و سایت را به گونه ای طراحی کند که کاربر ارتباط موثر و کاربردی با سایت برقرار کند.
رعایت این موارد موجب رسیدن ما به هدف اصلی که جذب کاربران به محصول یا سایت و رساندن اطلاعات لازم به کاربر است ، می شود.
اگر شما وب سایتی داشته باشید که ظاهر بسیار زیبا ، جذاب و خاص داشته باشد ، اما عملکرد و نحوه کار با آن ضعیف باشد، سرعت لود صفحه پایین باشد و … این یک سایت با ui خوب و ux بد است.
حال اگر وب سایت شما ظاهر زیبایی نداشته باشد و استفاده از آن برای کاربر گنگ و نامفهوم باشد و کاربر در هنگام استفاده از آن رضایت نداشته باشد، اما عملکرد و نحوه کار مناسب باشد ، سرعت لود صفحه بالا باشد و … این یک سایت با ui ضعیف و ux خوب است.
این را در نظر داشته باشید که طراحی سایت هایی که به اینگونه باشد ، نمی تواند شما را به هدفتان برساند.
برای رسیدن به هدف باید هر دو مورد ui و ux را با هم در نظر بگیریم و هردو به نحو احسن انجام شوند.
برای این کار باید طراحان حرفه ای ui و ux در کنار هم و با همفکری و مشورت متقابل سایت شما را طراحی کنند ، تا وب سایت شما به ایده آل خود برسد.
حرف آخر:
با وجود تفاوت UI و UX در مفهوم اما این دو به صورت مکمل عمل میکنند. فقط با داشتن UX و UI مناسب میتوانید نظر کاربر را جذب کرده و اهداف خود را در سایت به واقعیت برسانید.