Bootstrap مجموعه ای از ابزارهای رایگان برای ایجاد صفحات وب و نرم افزارهای تحت وب است که شامل دستورات HTML، CSS و توابع جاوا اسکریپت جهت تولید و نمایش فرم ها، دکمه ها، تب ها، ستون ها و سایر المان های مورد نیاز طراحی وب می باشد.
Bootstrap در ابتدا توسط مارک اتو و جاکوب تورنتون و در جهت ایجاد یک چارچوب ظاهری مشخص و یکسان در ابزارهای توییتر طراحی و نوشته شد. قبل از شروع این پروژه نمونه های زیادی با همین رویکرد ایجاد شده بود که همگی با سرنوشتی مشابه و عدم استقبال طراحان وب دنیا مواجه شده بودند. به دلیل وجود مشکلات اساسی در نمونه های دیگر، سازنده اصلی توییتر یا همان مارک اتو تصمیم به ساخت یک سیستم داخلی و قدرتمند برای خود با نام Bootstrap گرفت.
در اگوست سال 2011، توییتر Bootstrap را بصورت متن باز و رایگان به عنوان یک فریم ورک طراحی وب سایت در اختیار دیگران قرارداد و در فوریه 2012 به محبوب ترین پروژه در سایت Github تبدیل شده بود.
دلایل زیادی برای استفاده از Bootstrap برای توسعه وب سایت وجود دارد. چارچوب Bootstrap نه تنها توسط توسعه دهندگان مستقل وب سایت بلکه توسط شرکتها نیز استفاده میشود. زمینه اصلی کاربرد بوت استرپ، توسعه و طراحی سایتهای مختلف است. در میان سیستمهای مشابه (Foundation ، UIkit ، Semantic UI ، InK و غیره) ، چارچوب Bootstrap محبوبترین چارچوب است.
طراحی و ایجاد ظاهر زیبا و مناسب برای وب سایتها و صفحات وب بسیار مهم است. طراحان وب سایت باید در کنار برنامهنویسی قوی باید به دنبال روشهایی برای ارائه جذاب آنها به کاربر باشند. نمایش خروجی کار به صورت کاربرپسند در طراحی وب سایت اهمیت زیادی دارد. بوت استرپ این امکان را به طراحان و برنامه نویسان می دهد که از طرحهای پیش فرض استاندارد برای صفحات وب خود استفاده کنند. استفاده از این طرحها امکان طراحی سایت های استاندارد با ظاهری جذاب را به وجود می آورد.
بوت استرپ توابع و دستورات مناسب را ایجاد کرده و در اختیار برنامه نویسان قرار میدهد. این کار باعث میشود نه تنها زمان طراحی و ایجاد وب سایت کاهش یابد بلکه نتیجه نهایی مطابق با استانداردهای جهانی باشد. به همین دلیل بوت استرپ از اهمیت بالایی در زمینه طراحی و تولید وب سایت برخوردار است.
مهمترین کاربرد بوت استرپ این است که با استفاده از آن، توسعه دهندگان وب میتوانند بر کار توسعه تمرکز کنند، بدون اینکه نگران طراحی باشند و به سرعت یک وب سایت زیبا را طراحی و راه اندازی کنند.
1- روند طراحی سایت ریسپانسیو که قابل نمایش در دستگاه های مختلف باشد را بسیار سریع و راحت می کند
2- این ابزار کاملا رایگان است.
3-ریسپانسیو شدن بسیار راحت عکسها با استفاده از بوت استرپ در طراحی سایت تنها با اضافه کرد چند کلاس (Class) ساده
4-بوت استرپ از اجزاء مختلفی تشکیل شده که میتوان بنابر نیاز هر جزء از کد مورد نیاز را به سایت اضافه نمود
5-قابلیت نصب این ابزار به صورت سفارشی نیز وجود دارد، به این معنی که بدلیل حجم زیاد فایل های مربوط به آن میتوان بخشی از ابزار که مورد نیاز نیست را حذف و از حجم نهایی آن کاست.
6-این ابزار به دلیل متن باز (Open Source) بودن،این امکان را به برنامه نویسان میدهد تا قابلیت های آن را بهبود بخشند.یکی از مزایای بوت استرپ همین مسئله است که برنامه نویسان زیادی از سراسر دنیا روی آن کار میکنند بنابراین پیدا کردن پاسخ ها و رفع مشکلات کد نویسی مربوط به آن بسیار راحت خواهد بود.
تا ایجا شاید فکر کنید بوت استرپ یک ابزار کامل و بی نقص و خالی از هرگونه عیب و ایرادی است.اما متاسفانه مانند تمام چیزهای خوب دیگر دنیا نقاط ضعفی نیز در این ابزار سودمند وجود دارد که به برخی از آنها اشاره میکنیم:
1-برخی از ترکیب بندی های بوت استرپ ممکن است گیج کننده باشد.این مسئله مخصوصا در ریسپانسیور کردن جداول بدلیل ساختار شبکه ای بوت استرپ بیشتر به چشم می خورد.
2-فایل های بوت استرپ حجم نسبتا زیادی دارند که باعث کاهش سرعت لود وب سایت میشود.این مشکل بخصوص برای تازه کاران طراحی سایت به سختی قابل شناسایی و برطرف شدن است.اما در عین حال درصورت آشنایی کافی با سیستم کد نویسی میتوان تعدادی زیادی از کدهای بدون استفاده آن را حذف نمود و حجم فایل های مربوط به آن را بسیار کم کرد که البته این مسئله نیاز به تجربه آشنایی کافی دارد.
3-بطور کلی یادگیری کدهای بوت استرپ نسبتا سخت و زمان بر خواهد.اگرچه برای استفاده از بوت استرپ نیازی به یادگیری کامل آن نیست و میتوان بنا به نیاز، کدهای مورد نظر را هنگام طراحی به سایت اضافه کرد اما با اینحال باید گفت فهم کامل سیستم کد نویسی آن مقداری مشکل و چالش برانگیز خواهد بود که این مسئله هم یک نقطه ضعف برای آن محسوب می گردد.
در خصوص شروع آموزش bootstrapباید به این نکته اشاره کنیم که نسخههای مختلفی از بوت استرپ تا به امروز ارائه شده است. به همین دلیل بهتر از در ابتدای آموزش bootstrapبا این نسخهها و کاراییهای آنها آشنا شویم. سپس به سراغ آموزش bootstrapنسخه 5 خواهیم رفت که جدیدترین نسخه از آن است.
درس سال 2012 از نسخه دوم بوت استرپ رونمایی شد. در این نسخه از چندین مؤلفه جدید استفاده میشد. این نسخه به خوبی میتوانست ویژگیهای زیادی به وب سایتهای ریسپانسیو اضافه کند. با استفاده از این نسخه یک وبسایت میتوانست به راحتی در چندین دستگاه شامل انواع لپ تاپ، تبلت و گوشی موبایل به صورت پویا و کامل واکنش گرا نشان داده شود.
در سال 2013 از نسخه سوم بوت استرپ رونمایی شد. از این نسخه برای طراحی مؤلفههای مسطح استفاده شد. بوت استرپ 3 دارای سیستم پلاگین جدید بود که امکانات زیادی را به آن اضافه میکرد. در این نسخه برای اولین بار پشتیبانی از مرورگرهای اینترنت اکسپلورر نسخه 7 و فایرفاکس 3.6 حذف شدند.
قبل از اینکه آموزش bootstrapنسخه 5 را شروع کنید بهتر است نگاهی به بوت استرپ نسخه 4 داشت باشید. این نسخه از بوت استرپ توانست در مدت چند سال نسخههای مختلفی از خود را منتشر کند تا بتواند ویژگیهای زیادی را به خود اضافه کند. در ابتدا نسخه آلفای بوت استرپ 4 در سال 2014 معرفی و منتشر شد. سپس در سال 2017 نسخه بتای آن معرفی و منتشر شد. در سال 2016 به صورت رسمی پشتیبانی و فعالیت روی بوت استرپ نسخه 3 و قبل تر از آن پایان یافت تا تمام تمرکز روی بوت استرپ نسخه 4 باشد. نسخه نهایی بوت استرپ نسخه 4 در سال 2018 رونمایی و منتشر شد.
بوت استرپ 5 به طور رسمی در 5 می 2021 منتشر شد. این نسخه از بوت استرپ ویژگیها و قابلیت های زیادی را در خود جای داده است.
حرف آخر :
بوت استرپ ابزاری بسیار کارآمد برای تمامی افرادی است که قصد دارند وبسایت خود را بدون نیاز به کمک اشخاص دیگر راهاندازی کنند.
این ابزار جالب که متشکل از فریم وورکهای CSS، HTML و جاوا اسکریپت است با ارائهی تمامی فایلها و ویژگیهای موردنیاز شما و همچنین پیشنهاد طرحها و قالبهای متنوع سرعت شما را در طراحی سایت افزایش میدهد و به شما کمک میکند تا در کمترین زمان ممکن بهترین نتیجه را خلق نمایید.