DNS چیست و چه کاربردی دارد؟

DNS چیست؟

DNS مانند یک دفترچه تلفن برای اینترنت است. همانطور که شما برای تماس با دیگران به جای بخاطر سپردن شماره‌ی آن‌ها، از دفترچه تلفن استفاده می‌کنید، DNS نیز مانند یک دفترچه تلفن عمل می‌کند و نیازی به حفظ کردن آدرس IP ها نیست. همانطور که می‌دانید، کامپیوترها برای اتصال به یکدیگر از اعداد یا همان IP آدرس‌ها استفاده می‌کنند.

کاربرد DNS ؟

DNS نام هایی را که ما برای سایت های خود مشخص می کنیم را تبدیل به آدرس آی پی می کند که به شکل عددی بوده و قابلیت خواندن توسط کامپیوترها را دارا می باشد. هنگامی که شما یک وب سایت را می سازید یک نام دامنه یا دامین را نیز روی آن می گذارید که این نام دامنه به همان سایت اشاره می کند. نام دامین یا دامنه کلمه ای یکتا می باشد که به سایت اشاره دارد.

نام دامنه در اصل همان نام وب سایت ها می باشد که توسط انسان قابل خواندن بوده و هر روزه با آنها کار داریم. به عنوان نمونه اسم دامنه گوگل “google.com” می باشد و در صورتی که قصد داشته باشید به سایت گوگل وارد شوید می بایست در آدرس بار مرورگرتان نشانی دامنه گوگل را وارد نمایید. به منظور اینکه دامین قادر باشد به سایت اشاره کند در گام اول باید در dns server افزوده شود.

DNS سرور در واقع یک پایگاه داده عظیم است که مجوعه ای از دامین ها و همچنین IP های مرتبط به هم را شامل می شود. برای نمونه در صورتی که دامین google.com باشد آنگاه وب سایت به IP با آدرسdns ۶۴.۲۳۳.۱۶۷.۹۹ resolve خواهد شد. در واقع می توان این گونه گفت که دی ان اس از شبکه جهانی وب پشتیبانی می کند. دی ان اس سرور های بسیاری در سازمان ها و شرکت های هاستینگ موجود است.

این DNS سرورها در ارتباط با یکدیگر می باشد و فقط کافی است تا شرکت هاستینگ انتخابی نام دامین مد نظرتان را در DNS سرور اضافه کند تا به تدریج با دی ان اس های های دیگر در تمامی دنیا هماهنگ شود.

رکورد چیست؟

در صورت درست وارد نمودن نام دامنه، سرور DNS، آدرس IP مربوط به دامنه را پیدا می کند و آن را به رایانه ی شما باز می گرداند. زمانیکه شما به یک شبکه متصل می شوید، مودم یا روتری که به یارانه ی شما یک IP اختصاص می دهد، مجموعه ای از اطلاعات مهم از جمله یک یا چند سرور DNS را به رایانه ی شما می فرستند که جهت بررسی و یافتن IP سایت ها به شما کمک می نماید.

رکوردهای DNS چیست ؟

  •  A Record: رکورد نشانی که دامنه را به نشانی IP فیزیکی هاست یا سروری که از دامنه میزبانی می کند، متصل می نماید.
  •  رکورد TXT: رکوردی است که داده های متنی را از طریق یک هاست یا اسم دیگر در رابطه با یک شبکه، سرور، مرکز داده و… برای منابعی که در خارج از دامنه شما وجود دارند فراهم می نماید.
  •  رکورد MX: رکورد ایمیل (MX) به منظور هدایت کردن ایمیل دامنه به سوی سروری میزبان حساب های کاربری ایمیل مورد استفاده قرار می گیرد.
  •  رکورد NS: این رکورد مشخص می کند که کدام یک از سرورها برای یک دامنه ویژه معتبر می باشند؛ به این معنی که سرورهای DNS که مشخصا به عنوان سرور های دارای اعتبار برای یک دامنه مشخص شده اند، مسئولیت انتقال اطلاعات دی ان اس را به عهده می گیرند.

مراحل کار DNS:

  •  مرحله اول: درخواست اطلاعات
  • مرحله دوم: پرسش از سرور های دی ان اس بازگشتی
  •  مرحله سوم: پرسش از سرور های نام اصلی
  • مرحله چهارم: پرسش از سرور های نام TLD
  •  مرحله پنجم: پرسش از سرور های DNS معتبر
  • مرحله ششم: بازیابی رکورد
  • مرحله هفتم: دریافت پاسخ

مزایای DNS چیست؟

اصلی‌ترین مزیت سیستم DNS این است که استفاده از اینترنت را بسیار تسهیل می‌کند. در‌صورتی که برای بازدید از سایت‌ها لازم بود که تمام آدرس‌های IP که می‌خواستیم به آن‌ها دسترسی داشته باشیم را حفظ باشیم، بسیار سنگین و دشوار می‌شد. با استفاده از آن دیگر نیازی به حفظ کردن این رشته اعداد نیست و برای دسته‌بندی، بایگانی و کمک به موتورهای جستجو مناسب است.

یکی دیگر از مزیت‌های قابل‌توجه ثبات آن است. به دلایل مختلف، ممکن است آدرس‌های IP تغییر کنند، بنابراین اگر می‌خواهید به یک وبسایت دسترسی پیدا کنید، نه تنها باید آدرس IP آن را بدانید بلکه این اطلاعات نیز باید به روز باشد. سیستم DNS وظیفه دارد تا آدرس‌های IP را به روشی بسیار سریع و ثابت، به روز کند و دسترسی ما به وبسایت‎ها را آسان کند.

DNS می‌تواند امنیت زیرساخت را ارتقا بخشد، همچنین می‌تواند به روزرسانی‌های ایمن پویا را فراهم کند. قابل اطمینان‌تر است و می‌تواند پیام‌ها را با خرابی صفر به کاربران تحویل دهد. این سیستم شما را قادر می‌سازد تا عملکرد فنی سرویس دیتابیس را مشخص کنید. همچنین می‌تواند پروتکل DNS، مشخصات دقیق ساختار داده‌ها و مبادلات ارتباطی داده مورداستفاده در DNS را تعریف کند. در واقع DNS به عنوان نوعی توازن بار یا یک لایه اضافی امنیتی استفاده می‌شود.

معایب DNS چیست؟

در کنار تمام مزیت‌ها و کاربردهای DNS، معایبی نیز برای آن وجود دارد. یکی از اصلی‌ترین معایب آن DNS Attacks است که در آن مهاجم آدرس واقعی را با یک آدرس جعلی به منظور کلاه‌برداری جایگزین می‌کند و با فریب کاربران آن‌ها را بدون اطلاع به آدرس‌های مخرب هدایت می‌کند. معمولاً هدف از این کار گرفتن اطلاعات بانکی یا سایر داده‌های مهم و حساس کاربران است.

اگر بدافزار تنظیمات سرور DNS شما را تغییر داده باشد ، با وارد کردن URL ممکن است شما را به یک وب سایت کاملاً متفاوت یا به وب‌سایتی که به نظر می رسد مانند وب سایت بانک شما باشد منتقل کند. ممکن است نام کاربری و رمزعبور شما را ضبط کند و اطلاعاتی که برای دسترسی به حساب بانکی شما مورد نیاز باشد را به دست افراد سوءاستفاده‌گر برساند.

بدافزارها برخی از سرورهای DNS را می‌ربایند تا شما را از وبسایت‎های محبوب و پربازدید به وب‌سایت‌های ویروسی جعلی و پر از تبلیغات هدایت کنند و این دیدگاه غلط را به وجود می‌آورند که برای حذف ویروس‌ها از کامپیوتر خود، لازم است برنامه‌هایی که در واقع مخرب و ویروسی هستند را دانلود و نصب کنید.

برای جلوگیری از چنین مشکلاتی، لازم است که برنامه‌های آنتی ویروس معتبر را بر روی سیستم خود نصب کنید و از ورود به سایت‌هایی که ظاهر متفاوتی با وبسایت درخواستی شما دارند پرهیز کنید. همچنین از وارد کردن اطلاعات شخصی و بانکی خود در سایت‌های نامعتبر خودداری کنید.