امروزه به دلایلی اعم از پیشرفت تکنولوژی، مشغلههای زندگی، راحت طلبی انسان و حتی کرونا، آموزش مجازی به یکی از چالش برانگیز ترین مسائل روز بشری تبدیل شده است. در حقیقت برای یادگیری و آموزش از راه دور، شما نیازمند بستر و زیرساختهای آن نیز خواهید بود و وب سایت آموزشگاهی یکی از اساسی ترین این بسترهاست.
علاوه بر این امروزه بین مدارس و موسسات آموزشی سراسر کشور، رقابت شدیدی وجود دارد که تنها به جذب دانشجو و ارائه خدمات آموزشی به صورت سنتی محدود نمیشود بلکه یکی از زمینههای رقابتی آنها، نوآوری در فضای مجازی و آموزش آنلاین است. در واقع بسیاری از متقاضیان شرکت در آموزشگاهها،موسسهای که خدمات آنلاین ارائه میدهد را به موسسات سنتی ترجیح میدهند.
محتوای وب سایتهای آموزشگاهی میتوانند مختلف با یکدیگر باشند اما عموما به معرفی خدمات آموزشگاه،معرفی دورههای آموزشی و ثبت نام آنلاین، پیشینه و افتخارات موسسه، معرفی سرفصلهای دورهها، زمان بندی، شروع و اتمام کلاسها، اخبار مربوط به آموزشگاه و… محدود میشوند.
هچنین یکی از ویژگیهای مهم و کاربردی وب سایتهای آموزشگاهی، امکان برگزاری کلاس و آزمون به صورت آنلاین و از راه دور است. با وجود این قابلیت میتوانید در شرایط اضطراری مانند بیماری کرونا، به ارائه خدمات آموزشی بپردازید و با استفاده از آن محدودیتهای زمانی و مکانی آموزش سنتی را از بین ببرید چرا که میتوانید از سرتاسر کشور دانشجویان زیادی را جذب موسسه خود کنید.
با افزایش همه گیری بیماری کووید19 ، افراد بسیاری نگران ادامه فرآیند آموزش و یادگیری بودند. اما چیزی نگذشت که آموزش های مدارس و دانشگاه به صورت آنلاین آغاز شد . این مسئله یک چالش بسیار بزرگ برای موسسات و مدارسی بود که هیچ ابزاری برای تدریس آنلاین نداشتند. اما تعطیلی مدارس برای موسساتی که دارای سیستم آموزش آنلاین بودند تاثیر زیادی نگذاشت. به همین خاطر در این دوران طراحی وب سایت آموزش آنلاین رشد بسیار زیادی در بین انواع سایت ها داشت. با استفاده از طراحی سایت حرفه ای آموزشی این امکان وجود دارد که کاربران دسترسی راحتی به مطالب شما داشته باشند و در زمان و هزینه هایشان صرفه جویی شود.
طراحی سایت آموزشی در واقع طراحی یک مرجع تخصصی است. مهم نیست آموزش در چه حوزهای صورت میگیرد. مهم این است که شما قرار است به عنوان یک مرجع تخصصی در این حوزه به آموزش بپردازید. بنابراین صحت و دقت اطلاعات ارائه شده در یک سایت آموزشی اهمیت بسیار زیادی دارد. زیرا یک سایت آموزشی توسط افراد مختلفی اعم از کاربران یا حتی رقبا زیر ذرهبین قرار دارد. بنابراین تولید محتوای سایت آموزشی باید با دقت و حساسیت بسیار زیاد انجام شود.
طراحی سایت آموزشی از لحاظ گرافیکی، فونت و نوشتار و قالب سایت باید تصویری چشمنواز و کاربرپسند ایجاد نماید. ترکیب موارد فوق باید تجربه لذتبخشی برای کاربر رقم بزند و او را از گشت و گذار در سایت خسته نکند. از روانشناسی رنگها برای انتخاب طیف رنگی سایت کمک بگیرید. المانهای گرافیکی متناسب با فضای آموزشی انتخاب کنید. به خاطر داشته باشید اشکال و رنگها در ایجاد هویت بصری برند شما نقش اساسی دارند.
در طراحی سایت آموزشی نیاز به استفاده از المانهای گرافیکی خاص و متعدد وجود ندارد. هدف کاربر این سایت یادگیری مهارت است پس محتوای آموزشی برای کاربر در اولویت قرار دارد. ساختار پیچیده و بخشهای اضافه و متعدد تنها کاربر را خسته و دلزده میکند. در یک سایت آموزشی باید دسترسی آسان کاربر و کیفیت محتوا در اولویت باشد. ضمن اینکه مواردی مانند اطلاعات تماس یا خدمات پشتیبانی آنلاین باید در تمام سایت به آسانی در دسترس کاربر قرار داشته باشد.
ریسپانسیو بودن سایت از جمله نکاتی است که برای انواع سایت ضرورت دارد. محدود کردن کاربران برای حضور در سایت تنها با یک دستگاه خاص به معنی از دست دادن کاربران متعدد است. کاربر باید به آسانی و با هر دستگاهی بتواند از سایت مورد نظر خود استفاده نماید. بنابراین ریسپانسیو بودن سایت نه یک مزیت که یک ضرورت محسوب میشود.
با گسترده و فراگیر شدن استفاده از تلفن های همراه هوشمند و تبلت ها برای وب گردی و گشت وگذار در فضای مجازی، ریسپانسیو و واکنش گرا بودن یکی از ملزومات سایت های امروزی می باشد. حدود 50 درصد از کاربران از موبایل و تبلت برای مشاهده سایت ها استفاده می کنند و در صورتی که قالب سایت شما نمایش درستی در موبایل و تبلت نداشته باشد کاربران بسیاری را از دست خواهید داد . از طرف دیگر درصد زیادی از مخاطبان سایت های آموزشی را جوانان و نوجوانان تشکیل می دهند که این دسته از مخاطبین برای مشاهده سایت استفاده بیشتری از موبایل و تبلت دارند.
اهمیت محتوا و کاربرد آن در طراحی سایت آموزشی نباید موجب ایجاد سایتی یکنواخت و کسل کننده شود. در حوزه آموزش مجازی بکارگیری انواع محتوای جذاب به نوعی مشابه استفاده از وسایل کمک آموزشی در آموزش حضوری است. در این زمینه گزینههای متنوعی برای استفاده در سایت وجود دارد. استفاده از تصاویر، اینفوگرافیک، اینفو موشن و فیلم آموزشی در ایجاد محیطی پویا و شاداب بسیار مؤثر است.
سرعت بالای بارگذاری سایت از دیگر نکات ضروری طراحی سایت آموزشی است. این نکته در مورد تمام سایتها وجود دارد اما در مورد سایت آموزشی ضرورت دارد. زیرا سرعت بارگذاری در کیفیت آموزش و میزان رضایت کاربران تأثیر مستقیم دارد. بنابراین لازم است با ترفندهایی نظیر کاهش حجم صفحههای سایت سرعت بارگذاری سایت را تا حد امکان افزایش دهید. ضمن اینکه از همان ابتدا و در انتخاب ساختار فنی سایت از بستری قدرتمند و با امکانات مطلوب استفاده کنید. زیرا برگزاری کلاس آنلاین و دانلود فایلهای آموزشی بخشی از روال کار یک سایت آموزشی است که برای حفظ سرعت سایت نیاز به بستر فنی بسیار قدرتمند دارد.
شناخت مخاطب یکی از مهمترین رموز موفقیت در کسب و کارهای اینترنتی است. در حوزه آموزش لازم است بدانید مخاطب شما برای حذف مشکلات و دردسرهای آموزش حضوری این بستر را انتخاب کرده است. بنابراین زیاده گویی و تکرار مکررات او را فراری میدهد. در هر زمینه اطلاعات ضروری را مختصر و مفید ارائه کنید. چه در طراحی سایت و چه در تولید محتوا از زیاده گویی بپرهیزید. مستقیم و سریع اصل مطلب را بیان کنید.
امروزه بهینه سازی رتبه سایت در موتورهای جستجو یکی از مهمترین راههای افزایش بازدید سایت است. رعایت اصول سئو در واقع یکی از روشهای بازاریابی در فضای اینترنت است. با تولید محتوای سئو شده میتوانید از موتورهای جستجو برای افزایش بازدید سایت خود استفاده کنید.
برای طراحی سایت آموزشی باید دقت کنید تا پلن میزبانی مناسبی انتخاب کنید. زیرا ساختار سایت بر کیفیت خدمات سایت تأثیر مستقیم دارد. آپتایم 100 درصد، خدمات پشتیبانی و تهیه نسخه پشتیبان از اطلاعات سایت از جمله خدمات ضروری یک میزبان خوب است.
سایت های آموزشی باید تا جایی که میتوانند در زمینه های مرتبط با فیلد کاریشان اطلاعات ارائه کنند تا بتوانند افرادی که در اینترنت به دنبال اطلاعات مشابه هستند را جذب کرده و به عنوان کاربر دائمی خود نگه دارند. بعضی از مؤسسات آموزشی مثلا دانشگاه ها ممکن است چندین دانشکده داشته باشند که تمام این دانشکده ها باید به صورت دسته بندی شده و با دسترسی راحت در وب سایت در اختیار کاربران قرار بگیرند. تمام دانشجویان و کاربران باید بتوانند به راحتی در سایت به دانشکده های مختلف رفته و به دنبال اطلاعات مورد نظر خود بگردند.
رنگ های مورد نظر برای وب سایتتان را اب دقت انتحاب کنید. دقت کنید که این رنگ ها باید در تناسب با لوگوی آموزشگاه و همچنین بروشورها و پوسترهای آموزشگاه باشد تا حس یکپارچگی ایجاد نماید.
به طور کلی در سایت های آموزشی باید به سمت رنگ های خنثی و تأییدی بروید مانند سبز، قهوه ای، آبی و سفید. این رنگ ها ناخودآگاه حس جدیت، تکامل، قدرت و اعتماد را انتقال میدهند. افراد نیاز دارند که به شما و خدماتتان اعتماد کنند و روانشناسی رنگ ها در این مورد میتواند به شما کمک کند تا این حس را در کاربر ایجاد نمایید.
در آخر، سعی کنید با اضافه کردن تصاویر و ویدئوهایی از نحوه ارائه خدمات، کیفیت و خدمات خود را بیشتر به کاربران معرفی نمایید. برای مثال، اگر آموزشگاه رانندگی دارید، میتوانید ویدئوهایی از نحوه آموزش را در وب سایت قرار دهید. همچنین تصاویری از امکانات موجود در آموزشگاه و کلاس ها ارائه کنید تا کاربر به یک تصویر ذهنی از کلاس ها و امکانات آن برسد. حتی میتوانید از اجزاء تعاملی مثل چت آنلاین برای پاسخگویی به سؤالات کاربران و راهنمایی آن ها استفاده کنید. هدف ایجاد حس مهم بودن در کاربر و جلب اعتماد او میباشد که با به کارگیری این عناصر دسترسی به این هدف آسان تر میشود.
طراحی سایت آموزشی تا همین چند سال پیش ضروری یا حتی کارآمد به نظر نمیرسید. اما با شیوع کرونا و رواج آموزش آنلاین دیدگاه جامعه نسبت به این پدیده تغییر کرد. وقتی تمام سیستم آموزشی از دبستان تا دانشگاه مجازی شد همه کارایی این شیوه آموزشی را باور کردند. آنچه در دوران قرنطینه کرونا گذشت اثبات کرد که در صورت وجود ساختار و امکانات مناسب، آموزش آنلاین میتواند بسیار کارآمد و مفید باشد. ضمن اینکه در دنیای امروز کسب مهارتهای مختلف اهمیت بسیار زیادی دارد. لذا افراد زیادی اعم از دانشجویان و شاغلان میتوانند با استفاده از آموزش آنلاین مهارتهای تخصصی خود را افزایش دهند.