ایکس ام ال XML چیست و چه کاربردی دارد؟

XML چیست و چه کاربردی دارد؟

XML چیست؟

XML  مخفف عبارت Extensible Markup Language است و زبانی است برای محیط وب. در XML هیچ تگی نداریم و شما با توجه به نیاز و خواسته خود و با استفاده از قوانین XML تگ‌های مورد نظر خود را تعریف کنید. XML را می‌توان یک ابَر زبان دانست که به شما این امکان را می‌دهد تا آن‌چه نیاز دارید را بسازید.

نکته مهمی که باید در نظر داشته باشید این است که XML برای نمایش نیست و صرفا برای محتواست. تگ‌هایی که تعریف می‌کنید تنها برای سازماندهی اطلاعات و داده‌های شما مورد استفاده قرار می‌گیرد نه برای نمایش آن‌ها، در واقع می‌توانید اطلاعاتی را با تعریف تگ‌های مفهومی به سند خود اضافه کنید.

XML یک زبان نشانه‌گذاری است که توسط کنسرسیوم شبکه‌ی جهانی وب (W3C) ساخته شده است تا راهی برای ساخت اسنادی به وجود بیاورد که هم برای انسان و هم برای ماشین قابل فهم باشد. این کار از طریق برچسب‌هایی انجام می‌شود که ساختار سند و نحوه‌ی ذخیره‌سازی و انتقال آن را مشخص می‌کنند. عبارت XML مخفف «Extensible Markup Language» و به معنای «زبان نشانه‌گذاری گسترش‌پذیر» است. XMLها در واقع فایل‌هایی هستند که از متن خالص تشکیل می‌شوند و شامل برچسب‌های سفارشی (Tag) هستند که ساختار و ویژگی‌های اسناد دیگر را مشخص می‌کنند.  طراحان XML آن را با مفاهیم HTML کامل نموده‌اند.  XML هیچ تگی ندارد و شما می توانید با توجه به نیاز خود بر اساس قوانین موجود تگ مورد نیاز خود را تعریف نمایید. در واقع XML یه ابر زبان است که شما را قادر می سازد آنچه را نیاز دارید تعریف کنید.

تفاوت XML و HTML:

XML و HTML هر کدام برای اهداف مشخصی طراحی شده اند، بدین صورت که از XML برای تمرکز بر نوع داده ها و حمل داده ها، و از HTML برای تمرکز بر نحوه نمایش داده ها استفاده می شود. کد های زبان XML از پیش تعریف شده نمی باشند، بنابراین برنامه نویس می تواند، بسته به نیاز خود، کد های مورد نیاز را بنویسد.

HTML یا Hypertext Markup Language به منظور ایجاد صفحات وب و نمایش در مرورگر ها طراحی شده است. تگ ها در این زبان از پیش تعریف شده هستند، و برنامه نویس از همان کدها استفاده می کند. این در حالی است، که در زبان xml هیچ کد از پیش تعریف شده ای وجود ندارد.

اصلی ترین تفاوت ها:

  • HTML ایستا و XML کاملاً پویا است.
  • XML تکمیل کننده HTML است.
  • کد های XML با وجود حتی یک خطا اجرا نمی شوند، اما کد های HTML با وجود خطاهای کوچک اجرا می شود.
  • XML فقط برای حمل داده ها استفاده می شود، HTML برای نمایش و طراحی استفاده می شود.
  • تگ ها در HTML از پیش تعریف شده اند، در XML باید تگ ها نوشته شوند.
  • در HTML تعداد محدودی تگ برای استفاده تعریف شده اند، در XML محدودیتی وجود ندارد.
  • در XML حتماً تگ انتها باید درج شود، در HTML تگ انتها نباشد، مشکلی ندارد.
  • فضاهای سفید در XML حفظ می شوند، در حالیکه در HTML حفظ نمی شود.

کاربردهای اصلی XML :

1-برای داد و ستد اطلاعات:

با XML اطلاعات می‌تواند بین سیستم‌های ناسازگار داد و ستد شود.

در دنیای واقعی، سیستم‌های کامپیوتری و بانک‌های اطلاعاتی شامل اطلاعات در فرمت‌های ناسازگار هستند. یکی از وقت گیرترین چالش‌ها برای گسترش دهندگان، انتقال اطلاعات بین چنین سیستم‌هایی است. ایکس ام ال این مشکل را حل می‌کند و با استفاده از آن می‌توان اطلاعات خام را بین سیستم‌های مختلف جا به‌جا کرد.

2-  برای توزیع اطلاعات:

با XML ، فایل‌های متنی می توانند برای توزیع اطلاعات استفاده گردند (در اینجا منظور از توزیع، انتقال و پخش اطلاعات از یک نوع سیستم به سیستم‌های نوع دیگر است).

زمانی که اطلاعات در فایل‌های متنی ذخیره شود، XML یک روش مستقل از سخت افزار و نرم افزار برای انتقال و توزیع اطلاعات فراهم می‌کند.

این روش باعث می‌شود که ایجاد و ساخت اطلاعاتی که برنامه‌های کاربردی مختلف بتوانند با آن کار کنند، بسیار آسان بشود. همچنین توسعه و ارتقا یک سیستم به سیستم عامل، سرور، برنامه کاربردی و جستجوگرهای جدید را نیز آسان‌تر مینمایند.

 3-برای ذخیره اطلاعات:

با XML فایل‌های متنی می‌توانند برای ذخیره اطلاعات استفاده شوند. همچنین میتواند برای ذخیره اطلاعات در فایل‌ها و بانک‌های اطلاعاتی مورد استفاده قرارگیرد. برنامه‌هایی می‌تواند نوشته شوند که اطلاعات را در منابع ذخیره و فراخوانی کنند و برنامه‌های اصلی می‌توانند برای نمایش اطلاعات استفاده شوند.

4-می‌تواند اطلاعات شما را مفیدتر کند:

XML اطلاعات شما را برای کاربرهای بیشتری قابل دسترس می‌کند.

به دلیل مستقل بودن XML از سخت افزار و نرم افزار و برنامه، شما می‌توانید اطلاعات خود را برای برنامه‌هایی غیر از جستجوگرهای HTML هم قابل دسترس نمایید. به این ترتیب اطلاعات شما در همه انواع برنامه‌های کاربردی دیگر قابل استفاده است، برای مثال یک برنامه کاربردی می‌تواند اطلاعات شما را که در یک بانک اطلاعاتی ذخیره شده است برای نابینایان به خروجی مخصوص نابینایان انتقال دهد.

5- سهولت:

یادگیری XML آسان است زیرا شما بر طرح و ساختار صفحه کنترل دارید. برنامه نویسان در طراحی سایت، نام عنصر مورد نظر خود را توسعه می‌دهند. این به این معنی است که هیچ محدودیتی برای تعداد برچسب‌هایی است که می‌تواند بر روی یک سند XML استفاده شود.

دلايل استفاده از xml به عنوان ابزاري در طراحي وب سايت:

1.سهولت:

يادگيري XML آسان است زيرا شما بر طرح و ساختار صفحه کنترل داريد. برنامه نويسان در طراحي سايت ، نام عنصر مورد نظر خود را توسعه مي دهند. اين به اين معني است که هيچ محدوديتي براي تعداد برچسب هايي است که مي تواند بر روي يک سند XML استفاده شود.

2.متن قابل خواندن:

XML مي تواند از طريق اکثر مرورگرها و داده استخراج شده موثر منقطع شود. از آنجا که طراحي سايت يا به عبارت صحيح تر، طراحان سايت تمام ويژگي ها، برچسب ها و ساختار عناصر را خلق مي کنند، XML مي تواند داراي داده هاي متا و برچسب هاي قابل تشخيص SEO در هر نقطه باشند.

3.محتوا :

XML يک ظرف ذخيره سازي است. که باعث مي شود محتواي صفحه از ظاهر آن با ارزش تر شود.XML بر روي داده ها تمرکز دارد نه ويژگي هاي چگونگي نوشتن کدها.

چطور یک فایل با پسوند xml را باز کنیم؟

فایل های XML را می توانیم با برنامه های متنوعی باز کنیم. برای باز کردن اینگونه فایل ها مراحل زیر را انجام می دهیم:

  • بر روی فایل ایکس ام ال خود راست کلیک می کنیم، از منوی باز شده زیرمنوی Open With را انتخاب می کنیم.
  • هم اکنون برنامه ای که می خواهیم را از لیست انتخاب می کنیم. این فایل ها با انواع ویرایشگر های متنی مثل notepad یا notepad++ یا انواع مرورگر های وب مثل chrome یا Mozilla قابل باز شدن می باشند.

حرف آخر :

XMLیک زبان است که برای ارتباط بین انسان و ماشین به کار می‌رود. با کدهای ایکس ام ال می‌توانید دستورات و تگ‌های مختلفی در سایت ایجاد کنید. از آن‌جا که XML یک فایل متن است، با ویرایشگرهای مختلف متنی قابل ویرایش و باز کردن است. برای جابه‌جایی اطلاعات بین سیستم‌های مختلف از این زبان استفاده می‌شود. XML  با HTML  تفاوت دارد و به نوعی مکمل هم هستند. XML خود محتوا و HTML نحوه نمایش آن را مشخص می‌کند. اهمیت XML در استاندارد بودن آن است، همین که این زبان سال‌ها به عنوان زبان استاندارد ذخیره اطلاعات انتخاب شده است و در تمام زبان‌های برنامه نویسی مطرح جهان می‌توان اطلاعات درون این فایل‌ها را خواند و ویرایش کرد.

error: شماره تماس : 09193156178